Ramowy program usługi

  1. BHP pracy florysty
  2. Wiedza z zakresu: botaniki, roślinoznawstwa, fizjologii roślin ciętych i doniczkowych, ich przechowywania i pielęgnacji.
  3. Materiałoznawstwo
  4. Florystyka teoria:

     – koło barw

     – tworzenie kompozycji według głównych styli florystycznych

     – relacje między elementami kompozycji (proporcje, linie i kształty kompozycji)

     – symetria/asymetria

       5. Bukiety okolicznościowe

            – Zaawansowane techniki tworzenia bukietów na różne okazje

            – bukiet dekoracyjny, standardowy, mieszany

            – bukiety na konstrukcjach

             – bukiety sceniczne

             – bukiety konkursowe

      6. Komponowanie form florystycznych w naczyniach

            – postępowanie z kwiatami ciętymi

            – kondycjonowanie kwiatów

            – układy swobodne, mieszane w naczyniach, probówkach

            – Boże Narodzenie

            – Wielkanoc

            – Wszystkich Świętych

            – florystyka komunijna

            – dekoracje na walentynki

     7. Florystyka okolicznościowa

            a. florystyka ślubna

            – współczesne bukiety ślubne

            – dekoracje stołów weselnych

            – aranżacje miejsca prezydialnego

            – śluby plenerowe

            – dekoracja osobista pary młodej

            b. florystyka funeralna

            – wiązanka pogrzebowa na florecie

            – bukiet kondolencyjny w ręku

            – nowoczesne techniki tworzenia wieńca pogrzebowa

            – dekoracja urny, trumny, kolumbarium

     8. Kompozycje z roślin suszonych

            – techniki suszenia roślin

            – techniki koloryzowania roślin suszonych

     9. Nasadzenia – kompozycje z roślin doniczkowych

            – zasady doboru roślin do kompozycji

            – rośliny doniczkowe we wnętrzach

            – rośliny doniczkowe do aranżacji wnętrz

            – stylizacja wnętrz roślinami doniczkowymi

      10. Duże formy florystyczne

            a)  formy konstrukcyjne we współczesnej florystyce

                 – formy podporowe do prezentacji kwiatów i roślin

                – zaawansowane techniki umieszczania materiału roślinnego w konstrukcjach

            b) techniki dekoracyjne

                 – owijanie, skręcanie, zaplatanie

      11. Techniki plastyczne we florystyce

            – klej

            – drut

            – gipsowanie

            – woskowanie i umieszczanie materiału roślinnego w stworzonej formie

            – siatka, technika wplatania w kratkę i przeplatania

           12. Rysunek we florystyce

           13. Fotografia we florystyce

           14. Branding – budowanie marki przedsiębiorstwa florystycznego

            – skuteczne działania marketingowe

            – idealne narzędzia wspomagające budowanie marki – social media

          15. Aranżacja kwiaciarni

          16. Visual Merchandising – kreowanie przestrzeni handlowej

              – techniki wystawiennicze

            – proces sprzedaży i komunikacji z klientem